НАП отказва на търговците да удължи срока за софтуера

До края на януари фирмите трябва да се съобразят с наредбата
17
НАП отказва на търговците да удължи срока за софтуера
Протестът на търговците вчера. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Срокът за привеждане на дейността на търговците, използващи софтуер за управление на продажбите, с изискванията на Наредба Н-18, няма да бъде удължаван. Това стана ясно на среща между Националната агенция за приходите и Българската асоциация по информационни технологии, на която присъстваха разработчици на софтуер за управление на продажбите.

Още по темата
Вчера търговци поискаха по-дълъг срок с протест пред финансовото министерство.

Експертите на приходната агенция съобщиха, че към момента има над 500 регистрирани софтуери за продажбите и процесът продължава интензивно. По думите на софтуерни разработчици, част от клиентите отлагат внедряването на новите програмни продукти, като това ги поставя под риск от санкции.

От приходната агенция припомнят, че до края на януари всеки бизнес, използващ софтуер за управление на продажбите, трябва да го приведе в съответствие с изискванията на наредбата за касовите апарати.

Лицата, които отговарят на изискванията на наредбата (чиито продажби в брой са под 5% от приходите и за които са изпълнени два от трите критерия - приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души) и са избрали да използват СУПТО, който създава стандартизиран одиторски файл, трябва да съобразят дейността си с изискванията на Наредба Н-18 до 31 март 2020 г.

Избралите алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, трябва да уведомят за това НАП по електронен път до 31 януари 2020 г.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Кражбите ще спрат преди 4 години
Търговците ги боли че кражбите ще спрат !!!
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държиш една тараба правиш на месец 3000 лева оборот и ти пишат няколко акта за по 100 лева. А , Баневи , Стайкови и Арабаджиеви милиони откраднаха и няма и да ги върнат , та от НАП тръгнали да пълнят хазната от малките търговци.Е, как да не криеш оборот и да мамиш с осигуровки, ако платиш всичко трябва да работиш всеки месец на загуба и да теглиш бързи кредити.
13
12
 
3
 
! Отговори
T преди 4 години
До ТърговецНаглец, сваляш ли им цените с 20% или си ги прибираш в джоба. На практика ти си крадец - крадеш от клиентите си, крадеш и от Държавата. Касовата бележка е, за да си внесеш ДДС-то. Щом няма да го внасяш, няма и да го взимаш от мен.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като се занимавам с приложения, които трябва да се приведат по наредба 18, мога съвсем отговорно да заявя, че това е най-малоумното нещо, което някой някога е измислял. На всичкото отгоре нищо не е ясно регламентирано и е въпрос на тълкуване и интерпретация. Пълна боза е тази наредба.
11
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберастите продължават с пълна сила да съсипват малкия и средния бизнес.Затова младите хора ще продължават да бягат навън а инвеститорите ще ни заобикалят все едно не съществува такава държава.
10
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Промяната в софтуера е работа за 1 седмица. Хайде стига сте толерирали фирми с милиони годишен оборот. Всеки, който има такъв софтуер, ще си плати и за новата версия.
9
6
 
16
 
! Отговори
Тъпи преди 4 години
От 5 години НАП унищожиха целия български бизнес ,но за чужденците са добре дошли тъй като те са унищожители на всичко българско и български бизнес от българи .Жалко е .
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мила родино, ти си земен рай
7
10
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
А, то ти щом разчиташ на бабите от квартала, по-добре се хване да бачкаш някъде.
6
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо немога да разбера аз. Какви софтуери, какви филми. Защо само задушавате бизнеса.Целият Китай бълва стоки от мазето... Тука не стига дето няма никва търговия ами и само нови помииии.после се чудете, защо младите избягали... То пак като има... Останали
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червените "бизнесмени" какво ще правите?
4
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сивият сектор е в паника
3
6
 
20
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 4 години
Долу ГЕРБ !
2
3
 
22
 
! Отговори
КУРПТО преди 4 години
Само глад за гладните мършички на държавна хранилка.
1
8
 
28
 
! Отговори
Търговец преди 4 години
Аз пък отказвам да плащам рекет на НАП.90% от клиентите ми са хора от квартала с които се знаем от 100 години и ще им пусна касова бележка, когато рак свирне с уста от връх Мусала :)